Bij een laboratorium wordt er vaak gedacht aan monsters opsturen, maar wij hebben in onze kliniek zelf een laboratorium waardoor we best veel onderzoeken in huis kunnen doen. Denk hierbij aan bloedonderzoek, urineonderzoek, ontlastingsonderzoek en cel onderzoek.

Bloedonderzoek

Met de apparatuur die wij in ons laboratorium hebben, kunnen we de meest voorkomende onderzoeken uitvoeren. Zo kunnen we de functie van verschillende organen bepalen, zoals lever,  nieren en schildklier. Maar ook kunnen we suikerziekte of een verstoorde zoutbalans opsporen. Daarnaast kunnen we onderzoeken of er aanmwijzingen zijn voor ontstekingen en bepalen of uw huisdier lijdt aan bloedarmoede.

Omdat we voor veel voorkomende onderzoeken niet van een extern lab afhankelijk zijn, kunnen we vaak al dezelfde dag een diagnose stellen. Hierdoor kunnen we ook snel een plan opstellen voor uw huisdier m.b.t. de behandeling of eventueel verder onderzoek.

Wanneer u wilt fokken met uw teefje, kunt u bij ons ook terecht voor een progesteronbepaling. Zo kunnen we de beste tijd voor de dekking bepalen en de kans op dracht zo groot mogelijk maken.

Urineonderzoek

We voeren in ons laboratorium dagelijks urineonderzoek uit. Met digitale technieken kunnen we dit nu makkelijker doen en zijn de resultaten betrouwbaar. We meten de concentratie van de urine meten en kijken onder de microscoop of er bacteriën, gruis of ontstekinscellen in de urine aanwezig zijn. Op deze manier kunnen we bepalen of er een urineweginfectie is en of er aanwijzingen zijn voor andere aandoeningen.

Ontlastingsonderzoek

In ons laboratorium kunnen we een aantal ontlastingsonderzoeken doen. Zo kunnen we zien of er wormen in de ontlasting zitten, andere parasieten zoals giardia opsporen en beoordelen of de bacteriën die in de ontlasting horen in verhouding zijn.

Cel onderzoek

Als we meer willen weten over de aard van een bult word er tijdens een consult met een dunne naald wat cellen afgenomen. Na een kleuring worden deze monsters onder de microscoop bekeken. Op deze manier kunnen we vaak al snel bepalen uit wat voor cellen de bult bestaat en het beste advies geven over een behandeling Bij twijfel kunnen we het monster alsnog opsturen naar ons externe laboratorium

Dankzij een moderne microscoop (met camera) kunnen wij ontlasting- en urineonderzoek doen. Daarnaast wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamd cytologisch onderzoek. Hiermee wordt bloed- of celonderzoek bedoeld. Na kleuren van een preparaat kan bijvoorbeeld gezien worden of er sprake is van tumoren of ontsteking. Ook onderzoek op huidparasieten wordt middels microscopie gedaan.

Solo – Met dit apparaat bepalen we de waardes van alvleesklier, schildklier, progesteron en phenobarbital in het bloed.