Laparoscopische sterilisatie hond

Om uw hond te laten steriliseren zijn er twee methodes: de klassieke manier en de laparoscopische manier. Hieronder leggen wij u uit wat beide manier inhouden en wat de voor- en nadelen zijn van beide methodes.

Sterilisatie

Bij de “sterilisatie” van de teef worden de eierstokken verwijderd om de hond onvruchtbaar te maken. Eigenlijk is hier sprake van een castratie, maar dit wordt in de volksmond een sterilisatie genoemd.

Klassieke sterilisatie

Bij de klassieke sterilisatie wordt een snede gemaakt van 5-10 cm in de buik van de hond. Dit is afhankelijk van de grootte van de hond.
Om de eierstokken te verwijderen moeten deze buiten de buik worden gebracht. De eierstokken worden vervolgens verwijderd na afbinden van de bloedvaten.

Als de eierstokken zijn verwijderd wordt de wond weer gesloten. Hoe kleiner de hond hoe minder er getrokken hoeft te worden aan de ophangbanden. Deze techniek wordt daarom vooral bij kleine honden gebruikt.

Laparoscopische sterilisatie

Bij de laparoscopische sterilisatie van de hond worden de eierstokken verwijderd door middel van een kijkoperatie. Hierbij worden er 3 kleine sneetjes gemaakt van elk 0,5-1 cm lang. Via het eerste gaatje wordt de buik opgeblazen met gas (CO2). Dit zorgt ervoor dat er overzicht is in de buik. Door de gaatjes worden vervolgens de camera en instrumenten naar binnen gebracht. Op deze manier kunnen we de eierstokken losmaken door de bloedvaten dicht te branden en vervolgens door te knippen. Via één van de gaatjes kan de eierstok dan uit de buik worden gehaald. Vervolgens herhalen we dit bij de eierstok aan de andere kant.

Door de hogere druk in de buik kan de ademhaling meer moeite kosten. Om deze reden wordt uw dier tijdens deze operatie beademd.

De voordelen van de laparoscopische sterilisatie zijn:

  • dat we de eierstokken niet buiten de buik hoeven te brengen.
  • dat er minder hard getrokken wordt is er minder napijn. Daarnaast zijn
  • dat de wondjes kleiner zijn waardoor het herstel sneller is en er is minder kans op infectie.

Het nadeel van de laparoscopische operatie is dat door de benodigde apparatuur en de benodigde kennis de kosten hoger liggen dan bij een klassieke sterilisatie.

Vanwege alle voordelen van de laparoscopische sterilisatie doen we bij Dierenkliniek Spijkenisse honden zwaarder dan 20 kg alleen nog maar op de laparoscopische manier.

Katten kunnen wij ook laparoscopisch steriliseren.

Zowel bij de klassieke- als de laparoscopische sterilisatie wordt uw dier continu gemonitord/bewaakt. Dit wil zeggen dat we o.a. de ademhaling en een ecg (hartslagmonitor) in de gaten houden.

Na de operatie wordt uw dier in de opnameruimte goed in de gaten gehouden tot ze weer helemaal wakker is.

Daarna krijgt uw dier pijnstilling mee naar huis. Mocht uw dier veel willen likken aan de wond(jes), dan is ook een kraag of een medical pet shirt (MPS) verstandig als wondbescherming.

Heeft u verder vragen over de operatie zelf of over de kosten, neem dan contact met ons op.